emailFB instagram

23 stycznia 2015

Kuchnia Zepter: Bigos z cebuli na wędzonym boczku

Od pewnego czasu nie mogłam się doczekać kiedy kurier zapuka do drzwi i przyniesie nam zestaw garnków Zepter, który jakiś czas temu zamówiliśmy. Z jakieś trzy tygodnie temu odbyła się u nas w mieszkaniu prezentacja dotycząca zdrowego sporządzenia jak i jedzenia oraz walorów, jakie niesie samo posiadanie produktów tejże firmy. Pan Kazimierz przedstawił nam na swoim zestawie bardzo szybkie w przygotowaniu posiłki, bez soli i tłuszczu, które to nam oraz naszym najbliższym tak zagrażają zdrowiu. Wczoraj studiując książkę kucharską Zepter, znalazłam świetny i sprawdzony przepis, który chciałam Wam dziś zaprezentować. 



SKŁADNIKI:
  • 5  średnich cebul
  • 300 gram wędzonego boczku
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • suszony majeranek, zioła prowansalskie oraz oregano.



PRZYGOTOWANIE: 

Na samym początku obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę.


Następnie wędzony boczek kroimy w cienkie plastry i kroimy go również w drobną kostkę. 


Wybrałam taki, który ma również niewielką ilość słoniny, gdyż nie używałam tłuszczu do przysmażenia go w garnku Zepter. I właśnie go lekko podgrzanego garnka dałam boczek, aby go lekko podsmażyć i pozbyć się z niego zbędnego tłuszczyku. 


Gdy już podsmażony i przyrumieniony boczek zacznie nam skwierczeć dodajemy kolejno wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę. 


Wszystko razem dokładnie mieszamy silikonową łopatką i przykrywamy pokrywką, aby nam się mogło poddusić. 


Dzięki wskaźnikowi umieszczonemu w uchwycie pokrywki, można kontrolować najbardziej optymalną temperaturę do gotowania, czy tez smażenia. Cały czas utrzymywał się bardzo mały ogień, dzięki temu jest bardzo duża oszczędność - w naszym przypadku - gazu. Gdy boczek wraz z cebulką nam się duszą, to w między czasie do 1/2 szklanki wody dodajemy całą zawartość słoiczka koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. 


Gdy już cebulka z boczkiem ładnie nam się podduszą, to dodajemy wcześniej rozpuszczony w wodzie koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.


Do smaku oczywiście dodajemy suszony majeranek, oregano oraz zioła prowansalskie. 


Wszystko razem dokładnie mieszamy i pozostawiając potrawę przykrytą pokrywką jeszcze przez około 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie można śmiało podawać do spożycia.


Można podawać z chlebkiem lub z ziemniakami - jak kto woli :)
SMACZNEGO :)

Dodam tylko, że bardzo spodobało nam się takie szybkie w przygotowaniu i zdrowe dania. Przede wszystkim zrezygnowałam z soli do przygotowania potraw w artykułach Zepter. Można cieszyć się unikalnym smakiem potrawy, w której w żaden sposób nie wyczuć przegryzienia się z sobą poszczególnych składników. Jak dla nas coś wspaniałego !! Musicie koniecznie spróbować takich dań sporządzonych w artykułach tej firmy! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly