emailFB instagram

15 marca 2015

Brownie z kaszy jaglanej

Od jakiegoś czasu wprowadziłam do naszej rodzinnej diety kaszę jaglaną i tak z nią eksperymentuję, jak nie do dań obiadowych, tak do deserów. Dziś przygotowałam brownie właśnie z jej dodatkiem...


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzątku
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • proszek do pieczenia
  • masło
  • bułka tarta
  • cukier puder



PRZYGOTOWANIE: 

Na samym początku do garnuszka z wrzątkiem wsypać kaszę jaglaną i dodać sól. Gotujemy na dużym ogniu, doprowadzając ją do wrzenia, po czasie zmniejszamy na mały ogień i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Gotujemy do momentu, aż cała woda odparuje. W następnej kolejności czekamy aż nasza ugotowana kasza jaglana ostygnie i ją miksujemy blenderem do otrzymania gładkiej masy.


Do wcześniej tak przygotowanej masy dodajemy po kolei jajka i olej i znów miksujemy.


W następnej kolejności dodajemy cukier, kakao oraz jogurt naturalny. Oczywiście miksujemy wszystko na gładką masę. 


Na sam koniec dodajemy proszek do pieczenia i na najniższych obrotach blendera miksujemy wszystko razem. Tak przygotowaną masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Formę smarujemy cienką warstwą masła i posypujemy tartą bułką. 


Brownie pieczemy w piekarniku rozgrzanym w 180 stopniach Celcjusza przez około 50 minut.  Gdy się upiecze, to czekamy kiedy ostudzi się, po czym posypujemy na wierzch cukrem pudrem.


SMACZNEGO !! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly