emailFB instagram

04 sierpnia 2015

Leczo z dodatkiem cukinii oraz pieczarek

Leczo to chyba najbardziej popularne danie obiadowe w sezonie letnim, kiedy to już większość warzyw znajdziemy w naszych ogródkach. Dziś wróciliśmy z moich rodzinnych stron i przywiozłam z domowego orgódka pomidorki, cukinię, sałatę oraz brzoskwinie. Same witaminki :)) Przepis, który dziś sporządziłam jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. 



SKŁADNIKI:
  • 4 pętka kiełbasy zwyczajnej
  • 4 czerwone papryki
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 gram pieczarek
  • 2 średnie cukinie
  • Bulionetka Knorr do duszonych warzyw
  • 2 szklanki wody
  • susone zioła (majeranek, oregano, bazylia)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE: 

Na samym początku wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. 
Pomidory dodatkowo sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. 


Wędlinę i wszystkie wrzywa obieramy i kroimy drobno w kostkę. 
Natomiast pieczarki w cienkie talarki. 


Następnie garnek wstawiamy na mały ogień i wsypujemy kiełbasę. Gdy zacznie nam się smażyć na wydobytym z siebie tłuszczu dodajemy do niej cebulkę, aby nam ładnie zeszkliła się. Póżniej do tego dodajemy pomidory, paprykę oraz pieczarki. Dusimy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. 


Póżniej dodajemy cukinię oraz czosnek i zalewamy wszystko wodą. 
Znów przykrywamy pokrywką i dusimy wzystko do momentu aż warzywa będą miękkie. 


Później dodajemy bulionetkę Knorr do duszonych warzyw. 


 No i oczywiscie wszystko razem mieszamy, aby bulionetka dokładnie rozpuściła się.


Do smaku doprawiamy suchymi ziołami oraz zielem angielkim. Wszystko razem dokłądnie mieszamy
 i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 5 minut. Gotowe danie podajemy z pieczywem. 

SMACZNEGO !! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly